Планът на България за възстановяване и устойчивост беше внесен в Европейската

...
Планът на България за възстановяване и устойчивост беше внесен в Европейската
Коментари Харесай

Има ли вариант ЕК да ни върне Плана за възстановяване

Планът на България за възобновяване и резистентност беше внесен в Европейската комисия в петък. Сега Европейска комисия разполага с два месеца за оценка на нашия проект. Ако има потребност, този период може да се удължи. След като Планът бъде утвърден, Съветът има един месец за разглеждане и работата може да стартира. Това стана ясно на брифинг с управлението на Представителството на Европейска комисия в България. 

" Планът беше предаден и получен в петък. Става дума за хиляди страници и стотици файлове, и от двете страни имаме предпочитание да работим допустимо най-бързо, с цел да сме от изгода на българските жители ", сподели Цветан Кюланов, началник на Представителството на Европейска комисия в България.

По думите му, Европейска комисия приоритизира качеството пред скоростта. Това значи, че Планът ни би трябвало да е оптимално добър, с цел да бъде утвърден. ЕК има два месеца за оценка, като в случай че има потребност, този период може да се удължи. Европейска комисия прави своята оценка по 11 съставния елемент, като всеки от тях получава оценка А, B или C. При последната оценка, проект не може да бъде утвърден. След като Планът бъде утвърден, Съветът има един месец за разглеждане и работата може да стартира, добави Кюланов.

Причините един проект да не бъде утвърден, са в случай че:
страната получи оценка C на един от 11-те компонентадържавата не получи оценка A по 4 наложителни компонентапо останалите съставни елементи да има повече оценки A, в сравнение с B
Важни елементи към Плана са така наречен " основни цели и основни стадии ", които задават съответно по какъв начин една страна ще извърши плановете и вложенията, заложени по Плана. В процеса на оценка, управляващите имат опция да нанасят корекции, в случай че някоя от оценките не е A и обсъждаме благоприятни условия по какъв начин може да се усъвършенства тази оценка. Срокът за осъществяване на проектите е до края на 2026 година

Относно предплатените заплащания по Плана стана ясно, че това е техническа стъпка и се прави, в случай че Съветът е одобрил Плана до 31 декември 2021 година Първото заплащане ще бъде, когато се изпълнят първите основни стадии и цели.  " Има опция при отчасти осъществяване, да се направи отчасти заплащане. След това страната членка има интервал от време, с цел да извърши останалите условия, с цел да се направи заплащането ", поясни ръководителят на Представителството на Европейска комисия в България. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР